Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt.

Történetünk

A veszprémfajszi Német Nemzetiségi Dalkör A 70-80-as években az itt élők nagy része a Videotonban és a helyi Termelő Szövetkezetben dolgozott. A korábbi időkhöz képest ritkán került sor családi, baráti összejövetelekre, leginkább csak a kispadokon ülve tudtunk beszélgetni. A tél bizony hosszúra nyúlt, ezért egy-két asszony felvetette: mi lenne, ha ezeken a hosszú délutánokon összejönnénk a kultúrházban egy kis csevejre, éneklésre. Így kezdődött, ha pedig már együtt vagyunk, miért ne alapítsunk klubot? Ez akkoriban amúgy is kezdett divatossá válni. Eldöntöttük tehát, hogy hozzunk létre egy nyugdíjas klubot. Mivel nagyon szerettünk énekelni, a nyugdíjas klubon belül alapítottuk meg a Dalkört 1992-ben. Az idősebbek nagy örömmel énekelték, adták át kis falunk régi dalait, szokásait.

A dalkör alapító tagjai voltak: Stumpfhauser Mihály, Stumpfhauser Mihályné, Szauer Jánosné, Stumphauser János, Jánosné, Farkas Józsefné, Eigner Jánosné, Linczmayer Mihályné, Czvizler Mihályné, Fertig Ferencné, Klung Istvánné, Kiss Józsefné, Ebele Józsefné, Stáhl József, Józsefné, Lidák Ferencné, Fertig Józsefné, Czigler István, Istvánné, Fáth Józsefné.

Sajnos erről az időszakról nem maradt fenn fényképünk, csak a későbbi időkről találtunk egy-egy fotót.

A fenti csapat sajnos hamar megfogyatkozott, de akik maradtak, elhivatottan folytatták a munkát és kutatták fel emlékeikben a szebbnél szebb dalokat. Ebben igen nagy segítségünkre voltak az akkor már beteg, idős asszonyok: Czigler Tamásné Kati néni, Czigler Jánosné Náni néni, Frick Jánosné Lizi néni, Bartl Mihályné Lizi néni.

Több felkérést is kaptunk, Nemesvámosra és különböző rendezvényekre. A dalkör létszáma sajnos egyre csökkent, többen elhunytak, kiöregedtek. Szerencsére jöttek új énekesek, többek közt Hámán Ferencné, aki visszaköltözött a faluba. Ő igazi nótafa volt, sokat köszönhetünk neki is.

Évről-évre több helyen tudtunk bemutatkozni: Nagyvázsonyban, Márkón, Bándon, Tótvázsonyban, Csopakon, Veszprémben. 2012- től van karvezetőnk Tóth Annamária és harmónikásunk Klung István személyében, ekkortól már Német Nemzetiségi Dalkörként lépünk fel . Már 14 éve rendezzük meg templomunkban a Mária Napi Áhitatunkat.

2011-ben jelentkeztünk a HONTRAVEL Kft. által meghirdetett országos nyugdíjas KI - MIT – TUD -ra, amelyen 2014 áprilisában elnyertük az aranyminősítést.

Időközben sikerült több CD lemezt is készítenünk: Nagyböjti énekek, Adventi - Karácsonyi énekek, Mária ének, Német és Magyar utcai énekekkel.

Jelenleg itt tartunk és szívesen fogadunk különböző felkéréseket!

Fertig Józsefné
A Nyugdíjas Klub vezetője

Tagok

Események

- 2015. Szeptember 11. Mária napi áhitat